fredag 21 mars 2014

Rågbröd

De dagar som jag är ledig från allt plugg i skolan så brukar jag baka, idag blev det rågbröd. Jag har alltid tyckt att det är svårt att baka matbröd. Jag gillar mesta att baka söta saker och det är väl det som jag lyckas bäst med. Men när inte köpebröden i butiken känns så lockande så blir man illa tvungen att försöka baka lite bröd. Så idag så fick det bli en variant på rågsiktskakor.


Här är receptet, och som vanligt så försöker jag använda så mycket ekologiska ingredienser som möjligt.
Ugnsvärme 225°

50g smör (eko)
5 dl mjölk (eko)
50g jäst
5 dl vetemjöl special (eko)
5 dl fint rågmjöl (eko)
2 -3 dl vetemjöl (eko)
1/2 dl sirap
1 msk fänkål
1/2 msk kummin
(1 msk anis)

Gör så här
Smula jästen i degbunken hos en hushållsassistent, eller i en vanlig bunke om du gör för hand. Smält smöret, tillsätt mjölken och värm det till 37°. Häll över jästen och rör tills den lösts upp.
Tillsätt salt, kryddor, sirap och vetemjöl special och böra arbeta degen. När allt blandats till en slät smet så tillsätt rågmjölet och vetemjöl tills degen börjar släppa bunkens kanter och blivit fast.
Låt jäsa övertäckt i 30 minuter. Ta upp och dela i 5 bitar. Rulla till runda bullar och kavla ut tills de är ca 2 cm höga. Lägg dem på en plåt med bakpapper.
Om du vill så ta ut hål i mitten och nagga. Låt jäsa i ca 30 minuter och grädda sedan i 12-15 minuter.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar