tisdag 25 mars 2014

Punschrullar

En godbit som jag alltid har älskat är punschrullen eller som det oftast heter i folkmun, dammsugare. Men ju oftare jag äter den ute på konditorier så märks det hur mycket som det fuskas med dessa bakverk, när du väl har bakat egna så förstår du att många punschrullar inte smakar just punsch. Så istället för att köpa punschrullar så är det lika lätt att baka egna. Så här kommer receptet på dessa godingar.



Punschrulle ca 70 små eller 35 stora
1 st sockerkaka
3 msk kakao
2 dl florsocker
2 tsk vaniljsocker
50-100 g smör
1 dl punsch (eller efter smak)

Garnering
500 g marsipan
350 g blockchoklad

Jag bakade en vanlig sockerkaka i en avlång brödform dagen innan. Det går även att använda sig av en blandning av sockerkaka, kaksmulor och havregryn. Men jag tycker det blir godast så här.
Mixa sönder sockerkakan i en matberedare (det kan vara lättaste att mixa i omgångar) och tillsätt kakao, florsocker och vaniljsocker. Mixa detta så att allt blandas.
Tillsätt 50 g smör och sedan punschen, mixa tills smeten går ihop, tillsätt i annat fall resten av smöret tills du får önskad konsistens.
Ta upp smeten och dela den i 12 bitar och rulla till avlånga rullar. Lägg in de i kylen eller frysen under tiden du kavlar marsipanen.

Se till att marsipanen är rumstempererad, (det blir enklast att kavla då) Kavla ut den på ett bakplåtspapper med hjälp av lite florsocker för att förhindra att det fastnar. Det är bra om den är ca 2 mm i tjocklek. Se till att du har en rak kant att börja ifrån och att den är lika lång som rullarna. Lägg på en rulle och låt den rulla in i marsipanen. Skär av marsipanen och tryck till skarven, fortsätt sedan likadant med de andra rullarna. Dela sedan rullarna i ca 5 cm långa bitar och ställ in i kylen en liten stund.
Smält chokladen under tiden och doppa sedan rullarna och lägg upp på ett bakplåtspapper för att stelna.

"Tips"
Använd gärna marsipan som är till för att klä tårtor med, jag använder mig av grön marsipan från strosselannat denna är bra då den inte smälter när bakverket förvaras i kylskåpet och den smakar marsipan och inget annat.

Chokladen som jag använder är Fazers Blockchoklad, viktigt är att använde den märkt med "block" för den torkar så mycket snabbare än annan choklad och fungerar väldigt bra då jag doppar godbitar. Fler av Fazers produkter kan du hitta här fazer

 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar