måndag 17 mars 2014

Ekologiska mazariner

Ja, för att fördriva lite tid i helgen så passade jag på att baka lite, det blev mazariner som jag har gjort ett par gånger och jag gillar verkligen att man kan göra egna som smakar precis lika bra som köpta (om inte bättre). I mitt nyårslöfte så ingår det att försöka leva så ekologiskt som möjligt i år, så varför inte försöka baka ekologiskt också, då slipper man ju alla konstigheter som finns i köpebröd.


Och här kommer receptet på Mazarinerna
35 små eller 18 stora, Ugnstemperatur 200 grader.

Mördegen
3 dl  Vetemjöl (Ekologiskt)
1/2 tsk Bakpulver
100 g Smör (Ekologiskt)
1/2 dl Socker (Ekologiskt)
1 ägg (Ekologiska)

Blanda ihop alla torra ingredienser i en matberedare eller för hand, tillsätt smör (gärna kylskåpskallt) i bitar. Mixa ihop allt så att det blir en smulig blandning och tillsätt ägget. Blanda hastigt tills degen går ihop. Smörj formarna med lite smör och tryck ut degen i formarna ställ sedan in dessa i kylen någon timme eller så.

Gör under tiden fyllningen

Mandelfyllning
150 g Sötmandel (Ekologiskt)
75 g Smör (Ekologiskt)
3 Ägg (Ekologiska)
1 1/2 dl Socker (Ekologiskt)

Börja med att skålla mandeln och ta bort skalet, mal dessa  i en mandelkvarn. Smält smöret och låt det svalna medan du vispar ägg och socker. Vispa länge tills det är vitt och pösigt. Blanda sedan ner mandeln och smöret. Fördela det sedan i formarna, det kommer att svälla lite i ugnen så tänk på det när du fyller i formarna. Grädda i mitten av ugnen ca 15 min. Låt kakorna svalna och rör sedan ihop glasyren.

Glasyr
4 dl florsocker (Ekologiskt)
Vatten

Blanda ihop florsocker med tillräckligt med vatten så att det blir en trögflytande glasyr. Blir den för tunn så är det lät att den flyter av mazarinen och är den för tjock så kan det vara svårt att bre ut den på kakorna.

Förvara kakorna svalt, annars går det jättebra att förvara dessa i frysen och ta fram då man får oväntat besök. Gör man de små varianterna går de snabbt att tina.





Inga kommentarer:

Skicka en kommentar